Je schaduwzijde belicht.
De schrikwekkende nieuwsbeelden en manipulerende beelden uit reclamemedia die dagelijks bij ons binnenkomen via de sociale platformen, televisie- en filmkanalen verhogen onze stresshormonen. Ze overprikkelen, wakkeren bestaande angsten aan en staan diepgaander beleving van je emoties in de weg. De persoonlijke schaduw als metafoor voor onbewuste impulsen, angsten, schuldgevoelens en verdrongen emoties, wordt zo nog groter. Tijd voor je eigen schaduw te belichten en hoofd en hart te balanceren…
Als je eigen schaduw in je weg staat…
Ondanks dat de dagelijkse input van buitenaf belastend werkt, is het toch moeilijk om af te schakelen. Een deel van ons brein houdt zich al van in de préhistorie bezig met het inschatten van risico’s en gevaar alsook het aftasten van onze sociale context. Onbewust zoeken we veiligheid op deze manier. En als je geen troost of hulp kreeg bij emotionele kwetsuren of trauma’s, is de kans veel groter dat je hyperalert bent naar wat je kan overkomen, en dat je erg gevoelig bent voor de mening van anderen. Doordat je zenuwstelsel de uitknop vaak niet meer vindt, blijven onverwerkte negatieve ervaringen zich in je schaduwkant opslaan. Op een gegeven punt wil je schaduwkant in het licht van bewustzijn treden omdat bij wijze van spreken je schijf vol oude disfunctionele rommel zit en je wil resetten. Vaak ontstaat dit verlangen bij een trigger als een scheiding of rouw om een dierbare of verlies van je job. Ook bekende triggers zijn een midlifecrisis en faalangst voor toekomstige uitdagingen. Als je die schaduwkant die steeds duisterder wordt alleen blijft dragen kan je in een doodlopende straat belanden waarin je tevergeefs een uitweg zoekt. Je zit verstrikt in je eigen gedachten en kan je alsmaar malende verstand dat zegt “wat als” niet meer uitschakelen. Herkenbaar? Het is nog erger als je al hoog gevoelig bent of op één of andere manier een buitenbeentje bent waardoor je makkelijker uit het ritme van de maatschappij valt. Gelukkig hoeven we het niet zover te laten komen dat we depressief of verslaafd worden, of dat we een burn-out krijgen of erger nog zelfmoord willen plegen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er is namelijk een manier om je schaduw in het licht te brengen; het pad van zelfheling via zelfexpressie. De delen uit je schaduwkant die lang verdrongen bleven mogen op een aangename en veilige manier naar buiten gebracht worden. Het resultaat is dat je terug meer in balans komt en je energie weer goed kan stromen.
Zelfexpressie als therapeutisch middel:
Het pad van zelfheling brengt uiteindelijk rust en evenwicht omdat ballast uit het verleden zich kan oplossen en je je lot in eigen handen nemen kan. Een veilig hulpmiddel daartoe is de creatieve therapie. Terwijl vroeger deze vooral werd ingezet voor diagnosevorming, is ze vandaag al een tijd buiten de muren van de psychiatrie actief. Ze staat als een volwaardige therapievorm op eigen benen. Zo is de creatieve therapie ook preventief van aard geworden. Ze kan voorkomen dat je verstrikt geraakt in psychisch lijden door vroegtijdige bewustwording van onbewuste familiepatronen of emotionele blokkades. En ze werkt ook zonder zware issues gewoon door haar ontspannend effect en tijd die je voor jezelf neemt. Bovendien is creatieve therapie interessant als nazorg voor wie een opname beëindigd heeft. De vele mogelijkheden aan hulpmiddelen en methodes brengt voor elkeen wat geschikts. Je kan je rode draad in je leven blootleggen zonder de herbeleving van de pijn en kwetsuren die je bij gesprekstherapie soms ervaart. Hoe deze therapievorm wordt ingezet kan sterk afhangen van de interesses en aanleg van de persoon die je voor je hebt. Het is ook iedereen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg aan te raden zijn om op zijn minst eens met creatieve therapie kennis te maken en te zien hoe het een aanvulling op de eigen praktijk kan zijn.
Enkele voordelen van het werken met beeld – woord – klank – beweging – natuur:
° De beeldtaal is primair en geeft daardoor toegang tot vroege jeugdervaringen.
° Er ontstaat meer balans tussen hoofd en hart.
° Verbetering van oog-hand coördinatie en algemene motoriek.
° Er ontstaat leerrijke sociale interactie bij groepstherapie.
° Er komt individueel inzicht in de eigen emotionele en geestelijke problematiek.
° Ontspannende en zelfhelende effecten ontstaan spontaan en werken krachtig.
° Deze therapie is minder confronterend dan gesprekstherapie.
° Werkzaam voor minder auditief ingestelde mensen zoals gehoorgestoorden.
° Makkelijker om zich uit te drukken voor beelddenkers.
° Stimulerend medium voor communicatie met dementerende mensen.
° Er ontstaat meer verbondenheid met cultuur en natuur.
° Het werkt goed bij stress- en paniekaanvallen om tot rust te komen.
° Je vervalt niet in slachtofferschap doordat je het zelf in de hand neemt.
° Interessant voor spiegelingen van werkpunten.
° Geeft inzicht in traumatische ervaringen zonder ze te moeten herbeleven.
° Ideaal medium om verdriet een plaats te geven door acceptatie en loslaten.
° Het bewegen in de natuur of de tuintherapie leert je omgaan met groeiprocessen.
Hoe werkt het bij Kimarte?
De therapeutische sessies of workshops zijn vooral beeldend van aard en er is een eigen therapeutische ruimte met de nodige werkmaterialen voorzien. De andere werkvormen zijn vooral ondersteunend. Tekeningen of schilderijen worden geregeld ingeleid door een meditatietekst, we werken met muziek, er zijn workshops in de natuur, of we werken met geschreven tekst of drama-oefeningen. Ook natuurthema’s als de vier seizoenen en de vijf elementen zijn belangrijk; ze leren omgaan met polariteiten, veranderingen en cyclische processen. Mandalavormen zoals de flower-of-life, één van bouwstenen uit de heilige geometrie van het universum, kunnen eveneens worden ingezet als helinginstrument. Het workshopcentrum van Kimarte ligt op enkele minuten stappen van het plaatselijke natuurreservaat en toegangspoort van het Maasland. Het biedt de mogelijkheid om in de directe omgeving aan natuurbeleving te doen. Ook overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden of een superette zijn dichtbij.
Wat past er voor jou?
Bij peroonlijke problematiek of trauma waar je mee wil in de diepte werken, bij beperkende of veel aandacht vragende geestelijke of fysieke handicap, bij persoonlijke afkeer van groepsaktiviteiten, omwille van sociale angst, hooggevoeligheid, etc.
Sessies van 1 tot 1,5u op wekelijkse basis en daarna tweewekelijkse waarbij ook een dossier wordt bijgehouden na een éénmalig gratis intakegesprek van 1/2e uur. Na vijf verkenningssessies is er een evaluatie en daarna meer gericht therapeutische sessies.
Bij verlangen naar interactie met andere mensen, minder zware problematiek of beperkter budget, bij een vast programma waarbij je zelf de formule die je wil boeken kan kiezen etc.
Van 2 tot 2,5u, op zaterdagvoormiddag
Bij gebrek aan tijd in werkweken en bij zin in een creatieve groepsvakantie:
Ø https://www.kimarte.com/mer-zee-mar/
Ø https://www.kimarte.com/maasmandalas/
Een creatieve vakantie aan zee met een vast programma of een mandalaweek in het Maasland naar gewenste data te boeken of een teambuilding volledig naar eigen wensen en berekend op maat zijn mogelijk. Ook kan je voor een groep een bijscholing in vakantieformule aanvragen.
Ik zelf ben als begeleidster van jullie creatief therapeutisch proces niet de belangrijkste persoon om te zeggen hoe en wat je moet doen. Ik reik je dingen aan en ik coach je maar uiteindelijk doe je heel veel zelf.
Welkom bij Kimarte,
Marleen Kerkhofs,
Creatieve coach